Zorg  op maat voor iedereen
Zorg op maat voor iedereen

Stel pgb’ers schadeloos

Staatssecretaris Van Rijn moet de kosten vergoeden van zorgverleners en mensen met een persoonsgebonden budget die in de problemen zijn gekomen doordat ingediende rekeningen niet, niet helemaal of te laat zijn uitbetaald door de Sociale Verzekeringsbank. Dat vraagt Linda Voortman vandaag in het debat over de problemen bij de Sociale Verzekeringsbank.

Sommige zorgverleners wachten nog steeds op hun salaris van de maand januari. Intussen moeten zij wel gewoon hun huur, verzekeringspremies en andere rekeningen betalen. Ook zijn er zorgaanbieders die nog tienduizenden euro’s van de SVB tegoed hebben en die in de problemen komen met het betalen van pensioenpremies en het uitbetalen van de salarissen van zorgverleners.

“Deze mensen komen in de problemen door de chaos bij de Sociale Verzekeringsbank en kunnen daar zelf niets aan doen. Andersom is de overheid onverbiddelijk wanneer mensen een piepklein foutje met een uitkering maken. Dan moeten ze moet onmiddellijk terugbetalen met een fikse boete er bovenop. Daarom moet Van Rijn samen met gemeenten en zorgkantoren een plan opstellen om de gemaakte kosten te vergoeden.”

Daarnaast vraagt GroenLinks in het debat de garantie dat noodmaatregelen als het uitbetalen van pgb’s ook als er geen zorgovereenkomst geregistreerd is en het rapid response team dat urgente zaken oppakt, pas worden gestopt als de Kamer daarmee ingestemd heeft.

“De staatssecretaris hoopt met het herstelplan de noodmaatregelen al in juli te kunnen stoppen. Dat moet alleen kunnen als ook echt alle problemen zijn opgelost. Daarom mag de staatssecretaris wat GroenLinks betreft die beslissing pas nemen nadat de Kamer daarmee akkoord is gegaan.”