Spoedwet tegen salarisverhoging ING-topman

GroenLinks werkt aan een spoedwet waarmee de salarisverhoging van ING-topman Ralph Hamers kan worden geblokkeerd. Dat zei Jesse Klaver zondag in het televisieprogramma Buitenhof. Hij deed een dringende oproep aan partijen van links tot rechts om de wet te steunen.

 

Klaver wil de wet uiterlijk komende vrijdag af hebben en voor een spoedadvies naar de Raad van State sturen. De wet zou dan nog voor de aandeelhoudersvergadering op 23 april door de Tweede en Eerste Kamer behandeld moeten zijn.

 

De spoedwet regelt dat salarisverhogingen van bestuurders van systeembanken vooraf voor goedkeuring moeten worden voorgelegd aan de minister van Financiën. Daarnaast moet de wet de sluiproute dichten waardoor het vaste deel van bankierssalarissen in variabele bestanddelen, zoals aandelenpakketten, kan worden uitgekeerd. De spoedwet wijzigt de huidige Wet beloningsbeleid financiële ondernemingen.

 

Vrijdag zei premier Rutte nog dat systeembanken, zoals ING, semi-overheidsinstellingen zijn omdat de belastingbetaler bij moet springen als ze in problemen komen. Afgelopen donderdag steunden 148 Kamerleden een motie van Bart Snels (GroenLinks) waarin de Tweede Kamer zich uitspreekt tegen de voorgenomen salarisverhoging van 50% tot 3 miljoen euro per jaar. Klaver riep in Buitenhof zijn collega parlementariërs op om het niet te laten bij verontwaardiging, maar de wet mee te tekenen.

 

Klaver: “Als er iets is dat politici kunnen doen om het vertrouwen van mensen terug te winnen, dan is het laten zien dat we niet machteloos zijn tegenover het grote geld. Verontwaardigde politici zijn er genoeg, het is tijd voor daadkracht.  Volksvertegenwoordigers mogen het niet laten bij verkiezingsretoriek, onze taak is het om het maatschappelijke protest tegen absurde bankierssalarissen om te zetten in actie. Ik reken op steun van al mijn collega’s.”

 

Bekijk ook het fragment van Jesse bij Buitenhof en deel het op Facebook: Het kan niet bij verontwaardiging blijven. Daadkracht is nu nodig.