Ministeriegebouwen volledig toegankelijk voor gehandicapten

Uiterlijk in juli 2017 moeten de gebouwen van ministeries geheel toegankelijk zijn voor gehandicapten. Vandaag stemde de Tweede Kamer in met een motie van Linda Voortman waarin zij de regering hiertoe oproept.

Sinds juli 2014 is in Nederland het VN-verdrag voor mensen met een beperking van kracht. Dat houdt onder meer in dat Nederland verplicht is om alle rijksgebouwen toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Tot nu toe is de regering erg traag met het uitvoeren van het verdrag.

Linda Voortman: “De Nederlandse overheid zou het goede voorbeeld moeten geven. Nota bene het gebouw van het ministerie van minister Blok, die verantwoordelijk is voor de rijksdienst, is slecht toegankelijk. Zo zijn de draaideuren te smal voor mensen in een rolstoel.”

Ook andere ministeries hebben hun toegankelijkheidsproblemen. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie heeft bijvoorbeeld een handidentificatietool waar iemand in een rolstoel niet bij kan. Dat zijn allemaal obstakels die ervoor zorgen dat een gehandicapte niet zelfstandig binnen kan komen.

Voortman: “Mensen met een beperking moeten zich gewoon volledig onderdeel van onze samenleving kunnen voelen. Dat betekent op z’n minst dat je zonder hulp op de koffie moet kunnen bij de minister.”