Minister Schippers, schaf budgetpolis af

GroenLinks wil dat minister Schippers snel een einde maakt aan de budgetpolis. De door minister Schippers beloofde keuzevrijheid in de zorg werkt niet: veel mensen nemen een budgetpolis, omdat ze een duurdere polis niet kunnen betalen, of verstrikt raken in de keuze uit de meer dan 1.000 polissen.

Voor het einde van het jaar kan iedereen weer overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Maar die keuze is zo simpel niet: er is keuze uit meer dan 1.000 verschillende polissen. Veel mensen worden door zorgverzekeraars gelokt met budgetpolissen. In de praktijk blijkt de zorg dan veel duurder, omdat veel behandelingen niet vergoed worden vanuit een budgetpolis.

Linda Voortman: “Mensen zijn verdwaald in een woud aan zorgpolissen. Daardoor stappen ze snel over naar de zorgverzekeraar die het hardst aan ze trekt met allerlei reclamespotjes of kortingen. Uiteindelijk blijkt zo’n budgetpolis eerder duurkoop dan goedkoop. Ik wil dat minister Schippers snel een einde maakt aan de misleidende budgetpolis”

Al eerder deed GroenLinks voorstellen om de keuzevrijheid van de consument te versterken met de initiatiefnota ‘Zorg in evenwicht’. Naast het schrappen van de budgetpolis wil GroenLinks dat zorgverzekeraars nog maar één restitutiepolis en één naturapolis mogen aanbieden.