Kabinet moet sleepwet aanpassen, GroenLinks biedt reparatiewet aan

Nu het referendum over de sleepwet is geëindigd in een 'nee' moet de wet gerepareerd worden. Dat heeft Kathalijne Buitenweg vandaag duidelijk gemaakt in de Tweede Kamer. De reparatiewet die GroenLinks in februari presenteerde heeft ze vandaag aangeboden aan het kabinet.
 

Vorige week heeft een meerderheid van de kiezers tegen de sleepwet gestemd. De opkomstdrempel van 30 procent is ruimschoots gehaald en dus heeft de bevolking zich duidelijk uitgesproken tegen de wet in de huidige vorm.
 

GroenLinks is blij met dit heldere signaal van de kiezers: de wet moet worden aangepast. In de campagne in aanloop naar het referendum presenteerde Buitenweg een reparatiewet die de belangrijkste pijnpunten in de sleepwet wegneemt. Zo wordt de sleepnetbevoegdheid ingeperkt en wordt het niet meer mogelijk om massaal ongelezen informatie door te geven aan buitenlandse inlichtingendiensten.
 

Vandaag heeft de Tweede Kamer een brief aan de regering gevraagd waarin de regering haar reactie op de uitslag zal geven. GroenLinks Kamerlid Kathalijne Buitenweg heeft de regering gevraagd om in deze brief expliciet in te gaan op de wijzigingsvoorstellen die GroenLinks in de reparatiewet voorstelt.