GroenLinks wil verbod op plaatsen asielzoeker in strafcel

GroenLinks wil dat asielzoekers in vreemdelingendetentie niet langer in isolatiecellen kunnen worden geplaatst als strafmaatregel. Tweede Kamerlid Bram van Ojik dient vandaag een amendement in op de Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring om dit te verbieden. Een isolatiecel is een kale ruimte met slechts een wc-bak en een matras, waar 24-uurs toezicht via camera’s op wordt uitgevoerd.

Het plaatsen van asielzoekers in een isolatiecel als straf voor slecht gedrag, hoort wat Van Ojik betreft niet in de vreemdelingendetentie. 

“Het doen van een asielverzoek maakt je geen crimineel. Het past dan ook niet om ze op die manier te behandelen. Vreemdelingendetentie is bedoeld om mensen beschikbaar te houden voor vertrek, niet om mensen te straffen dat ze het in hun hoofd hebben gehaald om in Nederland bescherming te zoeken.”

Veel asielzoekers die in de vreemdelingendetentie terecht komen worstelen met psychische problemen, bijvoorbeeld door traumatische ervaringen op hun reis naar Nederland of door onzekerheid over hun toekomst. “Opsluiting in isolatie is op geen enkele manier goed voor iemands psychische gesteldheid. We moeten er dan ook voor zorgen dat dit echt alleen gebeurt in gevallen dat het voor de veiligheid van anderen of de persoon zelf noodzakelijk is,” aldus Van Ojik.

Kort na de suïcide van de Russische asielzoeker Dolmatov in 2013 beloofde oud-staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie het detentiebeleid aan te passen. De Wet terugkeer en vreemdelingenbewaring is het resultaat hiervan. Volgens organisaties als Amnesty International lijkt de wet op de oude wet en is er nog onvoldoende vooruitgang.