GroenLinks wil ombudsloket voor sekswerkers

GroenLinks wil een ombudsloket voor sekswerkers. Dit stelt Tweede Kamerlid Kathalijne Buitenweg vandaag in een overleg over mensenhandel en prostitutie. Sekswerkers moeten volgens GroenLinks terecht kunnen bij een onafhankelijke partij die hun helpt als zij klachten hebben over instanties of advies nodig hebben over overheidsregels.

Buitenweg: “Ik wil dat sekswerkers gevrijwaard blijven van vernedering, en dat ze de informatie en hulp krijgen die ze nodig hebben. Uit recent onderzoek blijkt dat dit nog onvoldoende het geval is. Sekswerkers lopen regelmatig tegen een muur van onwillendheid aan. Ze worden soms geweigerd als klant bij instanties als de belastingdienst, banken en zorgverzekeraars, en daarbij kwetsend bejegend. Ook de politie neemt hun aangiftes niet altijd serieus op. Dat is niet aanvaardbaar. Een ombudsloket, speciaal voor sekswerkers, kan helpen én bemiddelen. Het zou ook juridisch advies moeten geven over de veelheid van lokale en nationale regels waar sekswerkers zich aan moeten houden.”

In Nieuw-Zeeland heeft de regering fors geïnvesteerd in een collectief dat zo’n ombudsfunctie vervuld: de New Zealand Prostitutes’ Collective (NZPC). GroenLinks roept het kabinet op om te onderzoeken, in overleg met sekswerkers zelf, op welke wijze het ombudsloket in Nederland het best vorm kan krijgen.