GroenLinks en SP lanceren actie: onderwijs laat je horen

Het vorige kabinet van PvdA en VVD heeft een gigantisch gat van bijna 500 miljoen achtergelaten op de onderwijsbegroting. Zonder iets te doen aan het steeds verder groeiende lerarentekort en de te hoge werkdruk bij het personeel in de klas. Het huidige kabinet heeft besloten dit gat deels te dichten door 183 miljoen te bezuinigen. Terwijl deze tijd juist schreeuwt om extra investeringen tegen de hoge werkdruk in het onderwijs.

Onderwijsminister Slob heeft gezegd open te staan voor suggesties tegen overbodige geldverspilling en onnodige regels in het onderwijs. Die uitdaging gaan GroenLinks en de SP graag aan. Maar daar hebben Kamerleden Lisa Westerveld (GroenLinks) en Peter Kwint (SP) de hulp van het onderwijs hard bij nodig. Daarom lanceren zij vandaag de actiewebsite https://onderwijslaatjehoren.nl waar de Kamerleden het onderwijspersoneel vragen met hen mee te denken.

De twee partijen zijn tegen de bezuinigingen, omdat het onderwijs nu al onder druk staat. Te grote druk. Overvolle klassen, een torenhoge werkdruk, bureaucratie en een te laag salaris maken het belangrijke en mooie beroep van onderwijzer onnodig onaantrekkelijk.

Het onderwijs is kampioen werkdruk. Maar liefst één op de vier leerkrachten krijgt te maken met burn-outverschijnselen. Mede hierdoor is het lerarentekort dat eraan komt gigantisch. Naar verwachting hebben we, alleen al in het basisonderwijs, in 2025 meer dan 10 000 voltijdbanen te weinig. Wat de twee partijen betreft moet voorkomen worden dat het gat in de begroting, deze fout van politiek Den Haag dus, ten koste gaat van meesters, juffen, leerlingen en studenten. Het is niet realistisch hen te vragen nóg meer te gaan overwerken. Of nóg meer leerlingen in de klas op te vangen.

Daarom willen de partijen van leraren zelf horen wat er anders kan. Zij staan immers iedere dag voor de klas. Ondertussen strijden GroenLinks en de SP door voor meer geld voor kleinere klassen, vermindering van de werkdruk en verhoging van de salarissen in het onderwijs. Maar de partijen willen sowieso voorkomen dat de bezuiniging van 183 miljoen bij leraren in de klas terecht komt.

Op de actiesite kunnen mensen die werkzaam zijn in het hele onderwijs hun suggesties kwijt.

Op 14 februari organiseren GroenLinks en de SP voor alle geïnteresseerden een avond om in gesprek te gaan over de suggesties.

Actieavond onderwijs:

14 februari 2018 vanaf 19:30

Snouckaertlaan 70, 3811 MB te Amersfoort